Kan vinterdæk blive for gamle?

vinterdaek-1

Rigtig mange danskere skifter til vinterdæk når temperaturen falder, og vi går vinterhalvåret i møde. Og dette er også hvad er bliver anbefalet af både FDM, dækbranchen og andre fagfolk. Så hvis du også hører til dem der sørger for at få fundet de gamle vinterdæk frem og få dem monteret hver år, så burde du jo trygt kunne køre ud på vejene i tryg forvisning om, at du har gjort hvad du kan, for din sikkerhed.

Men før du sætter dig trygt bag rattet og tænder for Absolute julehits er der lige en ting du mere du skal tjekke op på og det er, om dine vinterdæk er for gamle.

Gummiet i dit vinterdæk nedbrydes over tid

”Kan vinterdæk bliver for gamle?” tænker du måske nu. Ja det kan de faktisk godt. Et vinterdæk er lavet af naturgummi og silika og denne blanding giver et et nyt vinterdæk ekstra gode egenskaber i vinterføre. Men over tid nedbrydes dækmaterialet og de egenskaber som dækket har fra nyt af reduceres også. Det er derfor en falsk tryghed hvis du kører rundt på for gamle vinterdæk.

Hvornår er mine vinterdæk så for gamle?

Som nævnt bliver dine vinterdæk langsomt nedbrudt, så et par helt nye vinterdæk er derfor klart nok bedre, end et sæt vinterdæk der er flere år gamle. Man anbefaler derfor, at du kasserer dine vinterdæk hvis de er mere end 10 år gamle, for at være på den sikre side. Over en 10-årig periode, vil der også være sket en masse nye teknologiske landvindinger der gør, at et helt nyt vinterdæk vil have nogle sikkerhedsmæssige egenskaber som man ikke havde for 10 år siden.

Sådan finder du vinterdækkets alder

Hvis du er i tvivl om, hvor gamle dine dæk er, kan din mekaniker helt sikkert fortælle dig det. Du kan dog også selv tjekke det. Det du skal finde på dit vinterdæk, er den såkaldte DOT kode efterfulgt af 4 cifre. De 2 første cifre fortæller hvilken  uge vinterdækket er produceret i mens de sidste 2 cifre fortæller hvilket år det er produceret. Hvis dækket er produceret i perioden 1990 til 1999 er der kun 3 cifre i koden. Men så er det heller ikke så vigtig præcist hvornår der er produceret, da de med garanti er langt over 10 år gamle.

Mønsteret på vinterdækket skal også være i orden

vinterdaek-2

Når du har fået styr på, om dine vinterdæks alder er der selvfølgelig også lige dækmønsteret der skal være i orden. For det nytter selvfølgelig ikke noget at have et sæt vinterdæk der er under 10 år gamle, men til gengæld er nedslidte. Tjek derfor også lige dækmønsteret. Det anbefales at have et mønster på sine vinterdæk der er over 3 mm. Rent juridisk er det også lovligt at køre med dæk der kun har 1,6 mm mønster tilbage, men FDM og andre dækbranche folk anbefaler ikke at man kører med så lidt slidbane.