Brug hjelmen

Det er vigtigt at både børn og voksne bruger cykelhjelm, men er nogle hjelme bedre end andre?

Hjelmen beskytter hovedet både på dine børn og dine børns forældre og kan betyde forskellen på liv og død hvis uheldet er ude. Det er derfor vigtigt at både børn og voksne husker hjelmen hver gang I begiver jer å cyklen ud i trafikken. Men hvilken hjelm skal man vælge?

Der er flere ting at overveje når i køber hjelme. Det er vigtigt at hjelmen sidder godt på hovedet uden at glide rundt. For at sidde godt skal hjelmen sidde næsten vandret og beskytte både pande, tindinger og nakke. På denne måde yder hjelmen den optimale beskyttelse. Hjelmen må hverken være for stor eller for lille. Den skal kunne komme helt ned på hovedet men må samtidig ikke kunne skubbes hverken frem eller tilbage. Remmene skal være strammet til, men uden at klemme på halsen. Det er naturligvis samtidig vigtigt at hjelmen er behagelig at have på så den bliver en god vane i trafikken. Mange hjelme fås i dag med justerbar størrelse så der om vinteren er plads til en hue, men hjelmen stadig sidder tæt til hovedet om sommeren.

Både når I køber hjelme til jer selv og barnet er det vigtigt at finde en model der passer til hovedformen og det er derfor en god ide at prøve hjelmen inden køb. På den måde sikrer i et godt køb.

Det er vigtigt at cykelhjelmen er godkendt. Hjelmen skal være godkendt med CE-mærkning og EN1078  betegnelse.

Desuden er et vigtigt at hjelmen vedligholdes og udskiftes hvis den har været udsat for fald, slag eller andre skader. Det gælder også selvom der ikke skulle være synlige skader i hjelmen.

Selvom hjelmen er livsvigtig på barnets hoved under cykelturen, er det mindst lige så vigtigt at hjelmen kommer af igen når cykelturen er overstået. Et barn bør aldrig lege med cykelhjelm på da remmene kan sidde fast i for eksempel grene eller legeredskaber og forårsage kvælning.

Kilde: Dansk Cyklist Forbund og Rådet For Større Færdselssikkerhed