4 små ting du måske ikke vidste blev kontrolleret til bilsyn

Ved du hvad der bliver tjekket ved et bilsyn?I Danmark har man indført en bilkontrol på bile. Det vil sige de skal jævnligt efterses eller synes af en af Færdselsstyrelsen godkendt synshal. Første gang bilen skal synes er når den er fire år gammel. Herefter skal den synes hvert andet år.

Færdselsstyrelsen sørger for at kontakte bilens ejer når det er tid til det. Et syn tage ca. 20 minutter at udføre og her gennemgår bilen forskellige sikkerheds- og miljøtjek

Nogle tinge ting er store og synlige mens andre ting i dine øjne kan virke som småting. Disse småting kræver sjældent et gensyn, men de kan give dig en påtale om at få det fikset omgående.

Vinduesviskere

Dine vinduesviskere har en vigtig sikkerhedsmæssig funktion i din bil. De skal kunne give dig et frit udsyn foran og bagtil når du kører i vådt og regnfuldt vejr. Hvis viskerbladene er beskadiget så kan de viske ruden fri for regn og dit udsyn bliver forringet.

Synshallen kontrollere dine viskerblades tilstand. Er de slidte, møre eller mangler der simpelthen noget af gummilamellen så vil du få en påtale om at købe nye viskerblade. Du kan med fordel tjekke dette inden du tager din bil til syn. På viskerbladet.dk kan du finde en oversigt over bilmærker og bilmodeller, og af den vej finde frem til hvilke viskerblade der passer til din bil.

Lamper ved nummerplade

Bag på bilen sidder der altid nogle lamper som lyser på nummerpladen så den kan ses i mørke. Det er et lovkrav at disse lamper virker og disse kontrolleres også når din bil er til syn.

Der er typisk to lamper og det er altså vigtigt at begge to virker og at de lyser hvidt.

De er som regel lette at skifte selv – det kræver blot en lille stjerneskruetrækker og så kan man skrue det lille gennemsigtige dæksel fri. Er det en ældre bil kan du komme ud for at disse skruer er rustet fast. I så fald kan du prøve at løsne skruerne med noget WD40 eller anden rustfjerner. Kan du stadig ikke få skruerne fri, så opsøg et værksted som har det fornødne værktøj til at få dem fri.

Farverne på blinklyspærerne

Og når vi nu har fat i lamperne så lad os lige kigge på farverne. Det giver sig selv at forlygterne skal lyse hvidt og baglygterne skal lyse rødt. Disse farver styres som bekendt af lygteglasset (som i øvrigt skal være intakt).

Men blinklyset som sidder i forlygterne har orangefarvede pærer. Denne farve kan med tiden krakelerer og det gør at blinklysets farve ikke længere er orange som påkrævet. Hvis synshallen vurderer at de længere har den rigtige farve vil du få en påtale om at skifte dem hurtigst muligt.

Hornet

Det lyder måske underligt, men synshallen kontrollere også hornet. Hornet er nemlig også en sikkerhedsforanstaltning der skal kunne advare andre som færdes i trafikken. Derfor er det lovpligtig at du har et horn som virker og som i øvrigt kan afgive en klar og konstant tone.

Du må gerne have visse ekstra horn på bilen, men de skal virke sammen med det originale horn i bilen. Dette kontrolleres ligeledes.

Få mere at vide om bilsyn her.